作品: Works:
アールハウス

R house

Exif_JPEG_PICTURERhouse_elevRound_lRhouse_elevEdge_lExif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURERhouse_birds_l

敷地内の大木や起伏等、自然の大きなスケールに呼応する大きなファサードをもつ山荘。大きな面をもちながら窓や開口越しに内部と背後の風景が隣り合わせとなり森の環境に溶け込む。13坪ほどの広さではあるが、凸面状の壁面と隅部の暗がりが一度に見通せない奥行きと広がりのある内部空間となっている。木造の薄い壁の上に80mm厚のRCシェルの屋根を架け、壁と屋根のそれぞれの造形の応じた材料と工法によってローコストでの建設を実現する。

建築用途:住宅
主体構造:木造(壁)+RCシェル(屋根)
主要仕上材料:FRP防水(合板下地)
敷地面積:約400坪
建築面積:44.5㎡
延床面積:44.5㎡
構造設計:満田衛資
Kyoto, Japan, 2008
SD Review 2008 Prize

The project is the extension plan for a squared-planed lodge built in a village with a population of 50 where locates about a hour drive from the Kyoto City, Japan. The project proposes the unorthodox method of construction using timbered exterior walls and trassed RC concrete to follow a squared-roof and exterior walls: the structure involves impenetrable extensity of an interior space while shaping 4 backyards behind. The surrounding environment penetrates between 2 windows which are installed in a narrow space.

location: Sakyoku/Kyoto/JAPAN
principal use: villa
site area: 13,843m2
building area: 42m2
total floor area: 42m2
structure: Wood
^